Nieuws

Nieuws

 

OCMW Gent engageert zich om samen met verschillende partners een Dementievriendelijk Gent te realiseren. Uiteraard trekt Familiehulp mee aan de kar.

Vandaag starten 8 huishoudhulpen uit Oost-Vlaanderen bij Familiehulp. Deze nieuwe collega's hebben eerst een intensieve VDAB-opleiding 'poetsen bij mensen thuis' gevolgd. Dankzij deze opleiding op maat hopen VDAB en Familiehulp om werkzoekenden efficiënt op te leiden en de vele vacatures voor huishoudhulpen sneller te kunnen invullen.

De Standaard en Het Nieuwsblad kopten op 19 maart dat ‘thuiszorg een half uur sneller moet dan vijf jaar geleden’. In het artikel nemen zij een kort citaat van Familiehulp over. Dit citaat komt uit een ruimere en meer genuanceerde reactie van Familiehulp, naar aanleiding van een vraag van de pers over verkorte zorgbeurten. Onze volledige reactie kan je in dit artikel nalezen.

Op zondag 18 maart is het de mooiste dag van het jaar: de Dag van de Zorg. :-) 12 van onze kleinschalige dagverzorgingshuizen zetten hun deuren open. Kom tussen 14 u en 17 u langs in dagverzorgingshuis NOAH in Aartselaar, Kluisbergen, Lint, Lovendegem, Putte, Puurs, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Martens-Lierde, Tienen, Vleteren, Wielsbeke of Zelzate.

1 op 5 Vlamingen is actief als mantelzorger. Ze nemen vrijwillig taken over van mensen met een zorgbehoefte die dat zelf niet (meer) kunnen. Vaak gaat het om de partner, familieleden vrienden of buren. “Voor Familiehulp zijn zij volwaardige partners in de zorg”, stelt manager zorgbeleid Els Maselis. “Zorg dragen, dat doen we samen.”

Door onze deuren open te zetten op Burendag, laten we zien dat we samen voor onze kinderen zorgen”, zegt manager kinderopvang Lieve Heurckmans. “De Speelboom is zó veel meer dan de plek waar je je kind naar toe brengt als je gaat werken.”

De Dag van de Zorg organiseert op 15 maart in samenwerking met het Vlaams Welzijnsverbond een Burendag voor de kinderopvang. Ook Familiehulp zet de deuren van haar kinderdagverblijven De Speelboom open voor ouders, kinderen, buurtbewoners en andere partners. Iedereen is van harte welkom om kennis te maken met onze warme werking.

Op vrijdag 16 maart is het thema van de Week van de Zorg 'Mantelzorg'. Familiehulp organiseert op 4 locaties in Vlaanderen 'Mantelzorgcafés'. We nodigen er onze cliënten en hun mantelzorgers uit om bij een kop koffie samen te bekijken hoe we ons partnerschap nog kunnen versterken. 

Vlaanderen telt zo’n 750.000 vrijwilligers. Sommigen geven veel van hun tijd, anderen nemen een beperkt engagement op. Maar allemaal hebben ze één ding gemeen: ze kiezen er voor om zich onbezoldigd voor anderen in te zetten. Zo maken ze voelbaar het verschil in onze samenleving. Wie ‘vrijwilligers’ zegt, denkt spontaan aan het jeugdwerk, de sportclubs of het verenigingsleven, maar ook in de zorg zijn vrijwilligers onmisbaar, zegt onze algemeen directeur Ann Demeulemeester

De Nationale Bank stelt in haar jaarverslag dat er een structurele mismatch is tussen de scholingsgraad van werkzoekenden en de vaardigheden die werkgevers vragen. Ze geeft een sneer naar werkgevers omdat die vaak hogere kwalificatie-eisen stellen dan nodig. Tom Vandewalle, manager medewerkersbeleid van Familiehulp nuanceert: “Bij Familiehulp krijgen kortgeschoolde werkzoekenden alle kansen. Als werkgever helpen wij onze medewerkers groeien in hun job.”