Geen woorden, maar daden!

Geen woorden, maar daden!

Ann Demeulemeester

Zeker in deze tijden is het belangrijk dat we ons blijven verbinden en solidair zijn met de meer kwetsbaren. Dat schrijft onze algemeen directeur Ann Demeulemeester naar aanleiding van Rerum Novarum.

Het begon als een wandeling met twee klanten, midden in de tweede lockdown van de coronacrisis. Die wekelijkse wandeling vormde voor hen een hoogtepunt van de week, een kans om nog eens met iemand te kunnen praten of onder de mensen te komen. De verzorgende van Familiehulp zag een kans om samen met haar collega’s van het zorgteam hier iets mee te doen. Sindsdien organiseren ze maandelijks leuke activiteiten die klanten dichter bij elkaar brengen. Met vaak 10 aanwezigen is het elke maand een schot in de roos.

Dit fantastische initiatief is maar één van de vele projecten rond collectieve gezinszorg, buurtzorg en verbinding waar Familiehulp recent haar schouders heeft onder gezet. Onlangs berichtten we over onze nieuwe buurthuiskamer in Herentals en het project “Zorgzame buurten”. Het verhaal van onze centra voor dagopvang NOAH is al langer bekend, met verbondenheid en solidariteit als rode draad. Mensen die elkaar kunnen ontmoeten en elkaar leren kennen, voelen zich ondersteund en zullen elkaar helpen.

Solidariteit en zorg voor de meer kwetsbaren zijn kernwaarden van Familiehulp. Zo zetten we ons bijvoorbeeld ook in voor vluchtelingen. We zijn blij dat we al ons steentje konden bijdragen via de tewerkstelling van Oekraïense vluchtelingen. Het is een verderzetting van eerder projecten als ‘In de zorg – Uit de zorgen’, waarmee we vluchtelingen opleidings- en tewerkstellingskansen bieden.

Ook met mensen in armoede of in een financieel kwetsbare situatie is de nood aan solidariteit hoog. De stijgende energie- en voedselprijzen treffen hen extra hard, nadat de coronacrisis er bij hen al heel zwaar inhakte. Sommigen moeten zelfs besparen op zorg en ondersteuning. Een onaanvaardbare situatie die wij als Familiehulp willen aanklagen. Want ook deze mensen hebben recht op kwaliteit van leven en voldoende kwalitatieve zorg en ondersteuning.

Ik hoop oprecht dat de waarden van verbinding en solidariteit niet alleen op deze dag van Rerum Novarum in de schijnwerpers staan, maar het hele jaar door in de praktijk worden gebracht. Ook omdat het in deze tijden hard nodig is. Met Familiehulp doen we alvast elke dag ons best. Het zou mooi zijn als onze boodschap breed wordt gehoord, net zoals die beroemde encycliek Rerum ruim 130 jaar geleden vele harten wist te begeesteren.