Speelboom Oostende Centrum

Speelboom Oostende Centrum

Ben je op zoek naar opvang voor je baby of peuter? In Oostende kan je op twee locaties terecht voor kinderopvang van Familiehulp:

- De Speelboom Oostende in de Elisabethlaan 252 (speelboom.oostende@familiehulp.be) 

- De Speelboom Oostende-Centrum in de Ooststraat 50 (speelboom.oostende-centrum@familiehulp.be) 

Onze twee kinderdagverblijven De Speelboom zijn een warm nest waar kinderen én hun ouders zich thuis voelen. Beide kinderdagverblijven zijn vergund door Kind en Gezin.

 

 

 

 

 

Ons team

foto Hanne

Hanne Vanmaeckelberghe

verantwoordelijke
059 70 30 47

Inge Vanmaercke

Administratief medewerker
Sylvie

Sylvie De Buyser

Pedagogisch coach

Blinc

Blinc is een pilootproject rechtstreeks toegankelijke hulp van Inspirant aan zee |MFC in samenwerking met Stad Oostende. In alle opvanglocaties ontvangen we dagelijks kinderen met specifieke ondersteuningsnoden.  Er is steeds meer nood aan inclusieve opvang en voor het personeel is er extra coaching nodig.

Vanuit Blinc bieden wij ondersteuning aan kinderen van 0 tot 13 j en hun begeleiders in de kinderdagverblijven, buitenschoolse kinderopvang en de speelpleinwerking Plezand.  Wij gaan voor concrete en aangepaste ondersteuning, vroeg en nabij.

Met Blinc wordt volop ingezet op een inclusieve werking binnen de stadsdiensten, met als doel alle kinderen te laten 'blinken in hun vel'

Meer info? www.inspirant.be/kind-en-jonblincgere/ondersteuning-kinderopvang/blinc

 

Praktische informatie

Contactgegevens

Ooststraat 50, 8400 Oostende
+32 (0)59 70 30 47

Openingsuren

maandag: 7:00-18:00
dinsdag: 7:00-18:00
woensdag: 7:00-18:00
donderdag: 7:00-18:00
vrijdag: 7:00-18:00
zaterdag: Gesloten
zondag: Gesloten

Met uitzondering van de officiële feestdagen
en het jaarlijks collectief verlof.

Onze leefgroepen

In De Speelboom Oostende Centrum werken we in 4 afdelingen:

Wij ‘zuigelingenzijn de jongste groep van De Speelboom en meestal de eerste groep waar jullie, papa en mama, mee in contact komen.
Omdat het in het begin allemaal nieuw en misschien onwennig is, mogen wij vooraf, samen met onze ouders komen kennis maken (zie “contact/inschrijving”).
Chris, Nancy & Kathy staan dagelijks voor ons klaar om ons op een liefdevolle manier op te vangen en te laten groeien in al onze mogelijkheden.
Elke dag beginnen we met een onthaalmomentje waarin wij allemaal met leuke liedjes welkom geheten worden. Deze liedjes blijven doorheen onze reis in De Speelboom in elke groep terugkomen als vast onthaalritueel.

Tijdens het spel krijgen wij alle mogelijkheden om onze talenten & interesses duidelijk te maken aan onze begeleidsters. Zij stimuleren onze nieuwsgierigheid maximaal om deze zo verder te ontwikkelen: zo mogen wij al eens experimenteren met ballonnen en pasta, zeepbellen grijpen, kennismaken met allerlei materiaal : ritselend, kleurrijk, warm, groot, ruw, nat, geurig, ...(uiteraard onder begeleiding), samen in boekjes kijken, kiekeboe-spelletjes spelen, schommelen,onze schaduw ontdekken, kortom, teveel om op te noemen. Uiteraard bieden onze begeleidsters ons ook afwisselend het gewone 'winkel'speelgoed aan.

En natuurlijk worden wij ook zeer veel geknuffeld...


We mogen op ons eigen tempo groot worden:

-         zijn we moe, dan mogen we gaan slapen in ons eigen bedje;

-         hebben we honger, dan krijgen we onze fles, komt mama borstvoeding geven of wordt ons een verse maaltijd aangeboden;

-         willen we spelen, dan worden we op onze ontdekkingsreis geprikkeld om onze grenzen te verleggen.

Als het zonnetje schijnt, spelen wij op de mat buiten op ons eigen terras onder de mobielen die dansen in de wind of nemen onze begeleidsters ons mee op wandeling! Méga tof is dat!

Hopelijk tot binnenkort?

 

Wij zijn de kruipertjes, maar laat jullie niet misleiden want wij kunnen billen schuiven, sluipen en kruipen, en de oudsten onder ons kunnen al flink rondstappen. Bij ons zijn tot 8u ook de zuigelingen en peuters welkom voor ze naar hun groepje vertrekken. Rond 9u15 start onze dag steeds met een onthaalmoment op de mat. We zingen dan samen mooie liedjes met de handpop uit de bloemetjesdoos.

Dagelijks voorzien onze begeleidsters Lore, Sandra D., Miet en Fatima  toffe activiteitjes: experimenteren met kartonnen dozen, schilderen met onze handen, muziek maken, maar ook vaak het ontdekken van natuurlijke producten: stro – hout – kastanjes – schelpen - … Vanuit dit ontdekken kunnen we aan de kinderbegeleidsters aangeven waar we vervolgens mee willen aan de slag gaan: bloem, verf, zand, … we worden dus op maat bediend!
Om 10u30 mogen we dan helpen om onze tafeltjes klaar te zetten: borden, bestek, bekers, … alles wordt in gereedheid gebracht zodat we rond 11 uur de vers bereidde maaltijd van Anja zelfstandig mogen proberen te eten. Gelukkig zijn de begeleidsters dicht in de buurt om ons een handje te helpen. Na het eten krijgen we elk onze washand en leren we ons mondje en gezichtje af te wassen.

Tijdens de verzorging mag het hekje open zodat we ook dan dicht bij de verzorgsters kunnen vertoeven als we daar behoefte aan hebben. Maar we kunnen ook spelen in ons mooi en groot lokaal met een fantastisch klimrek en glijbaan om zo spelend onze grove motoriek te oefenen. In ons eigen snoezelhuisje kunnen we ons ook verstoppen of rustig wat alleen spelen.

Als we moe zijn van al dat leuks, gaan we slapen in ons eigen bedje.
In de namiddag krijgen onze jongste vriendjes een fruitpap van dagvers fruit en de grote kindjes een stuk fruit & belegde boterhammetjes uit het vuistje.

Bij mooi weer gaan we dikwijls plezier maken op ons terras of gaan we wandelen op de zeedijk of in het park.

We hebben zelfs onze eigen kruidentuintje waar we de plantjes water geven met ons gietertje en ze zien groeien, net zoals wij! We mogen dan ook ruiken en proeven van de blaadjes. We hebben een reuze toffe plexi-wand waar we onze actiefoto’s hangen en onszelf bewonderen. Ook de fotoboekjes en fotomuur zijn onze favorieten.

Hopelijk mogen we ook jou binnenkort als speelmakker verwelkomen!

 

Wij zijn de jongste peuters en worden begeleid door Severine, Brenda, Moïra en Tine.

Elke dag starten we enthousiast met het onthaalmomentje’: we zingen gekende liedjes, leren nieuwe liedjes en begroeten elk kindje. Ook onze goudvis krijgt een dikke goedemorgen! Ieder om beurt mag hem dan zijn ontbijtje serveren. Op vrijdag poetsen we zelf zijn ‘huisje’ (zie foto).  In de ochtend worden ons gevarieerde activiteiten gepresenteerd (o.a. kosteloos materiaal) zodat we volop kunnen experimenteren. We leren veel bij op een speelse manier. Op basis van onze interesses, worden we ondergedompeld in een thema, bijvoorbeeld ‘licht en donker’, ‘kartonnen dozen’, ‘gaatjes’, ‘water en wind’…  Elke dag wordt voor ons een ware, nieuwe ontdekkingstocht.

Bij de jongste peuters worden we groot en hierbij is zelfstandigheid onze belangrijkste stimulans: we leren zelfstandig eten, mogen zelf ons mondje wassen na het eten of onze handjes na het schilderen, fruit halen in de keuken, was helpen plooien, het servies in de kast zetten, stoeltjes helpen verhuizen wanneer we buiten eten, … en oefenen op het potje. Wanneer er iets in ons potje valt hoort men ons gejuich tot bij de baby’s. Dan zijn we heel trots!

Om 12 uur hebben we nood aan wat rust en mogen we slapen zolang we willen.

Dagelijks gaan twee kindjes van de oudste/ jongster peuters mee op een boeiende tocht naar de bakker. Daar kopen we vers brood, die we als vieruurtje helemaal opsmullen.

Bijna elke dag spelen we in ons stadstuintje: onze jasjes en laarsjes staan binnen handbereik zodat we ook bij regenweer in de plassen kunnen springen. Als het haalbaar is trekken we erop uit om een leuke wandeling te maken naar de eendjes, het strand, de bootjes, …

Onze begeleiders overleggen regelmatig met onze ouders, die ook uitgenodigd worden om een activiteit mee te begeleiden of mee te helpen. Zo kwam een mama eens een verhaaltje vertellen of kwam er een papa goochelen of een muziekinstrument bespelen. Dat vinden wij fantastisch en dan zijn we apetrots!

We zingen, dansen en lachen veel. Soms rolt er ook eens een traantje, maar dan krijgen we een dikke knuffel en een zoen en zijn we ons verdriet vlug vergeten.

Tot snel!

 

Wij zijn de oudste peuters van De Speelboom.

Wij ravotten graag in ons ruim en kleurrijk lokaal en kiezen dan zelf waarmee we spelen onder het toeziend oog van Rani, Shirley, Sandra L. & Moira.

Wij bootsen onze ouders en begeleidsters na in de poppen- en keukenhoek want imitatie en rollenspel zijn onze specialiteit. We oefenen  verder om al een aardig woordje mee te “babbelen” en we leren ook onze gevoelens te uiten & verwoorden. Groter worden betekent voor ons ook zindelijkheidstraining, alleen eten met mes & vork, ons mondje & handjes wassen, … !

We doen veel activiteiten samen zoals dansen, peutergym, liedjes zingen, kringspelletjes, verstoppertje en nog veel meer.  In ons ‘atelier’ mogen we onze creativiteit de vrije loop laten met ‘open’ en ‘natuurlijke’ materialen (zie foto onderaan).

Na een dutje op de middag van een uurtje tot anderhalf uur op ons persoonlijk veldbedje, kunnen we er weer volop tegenaan.

Winter & zomer spelen we buiten met fietsen, ballen, krijtjes, in de zandbak, in het huisje, spelen we verstoppertje of rennen zo snel we kunnen … Buiten kunnen we van alles ontdekken zoals de vogels, natte regendruppels, wind, een vliegtuig en witte sneeuw… 

Als we met weinig kindjes zijn , maken we een mooie wandeling en leren we al stappend over de zee, het strand, het leven in de stad, …

Dagelijks mogen 2 kindjes mee met onze begeleidster naar de warme bakker om vers brood.  Dit gebeurt in overleg met de jongste peuters, die ook afwisselend kunnen genieten van deze mini uitstap. 

Tussen de leeftijd van 2½ & 3jaar vertrekken we naar de “grote” school, tenzij we er nog niet klaar voor zijn of als we extra zorgen nodig hebben.

We hebben veel geleerd en zullen het hier zeker missen, maar we zijn dankzij de goede zorgen, klaar voor een volgende stap!

En natuurlijk zijn alle begeleiders nieuwsgierig om de schoolgaande kleuters nog eens terug te zien