Vlaams Minister Jo Brouns bezoekt Familiehulp-opleiding ‘verzorgende/zorgkundige’ voor anderstaligen

Vlaams Minister Jo Brouns bezoekt Familiehulp-opleiding ‘verzorgende/zorgkundige’ voor anderstaligen

Jo Brouns bezoekt Familiehulp

Vlaams Minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns heeft vanochtend het Familiehulp-opleidingscentrum in Vilvoorde bezocht. Sinds dit jaar organiseert Familiehulp in samenwerking met de VDAB in Vilvoorde en Aalst een opleiding tot verzorgende/zorgkundige die specifiek gericht is op mensen met een lager taalniveau. “Samen met partners zoals de VDAB nemen wij het heft in handen om het personeelstekort in de zorgsector het hoofd te bieden”, zo stelt algemeen directeur Ann Demeulemeester van Familiehulp. “We zijn blij dat we Minister Brouns konden tonen tot welke goede resultaten dit kan leiden."

Uit de cijfers van VDAB blijkt dat de vraag naar zorgkundigen en verzorgenden in de afgelopen 5 jaar enorm is toegenomen. Voor zorgkundigen steeg het aantal openstaande vacatures van 708 eind september 2018 naar 1.079 eind september 2022. Voor verzorgenden steeg dat aantal over dezelfde periode van 176 naar 527. VDAB wil meer mensen aantrekken naar de zorgsector en voorziet daarom een ruim opleidingsaanbod waardoor iedereen de stap naar deze beroepen kan zetten, ook anderstaligen. Zo financiert VDAB een opleidingsaanbod in heel Vlaanderen voor zorgkundigen en verpleegkundigen. Dit jaar startten al 1.836 cursisten met zo’n opleiding. In september startten er 14 daarvan in het opleidingstraject van Familiehulp.

Minister Jo Brouns onderstreept het belang van partnerschappen zoals deze tussen Familiehulp en de VDAB. "De krapte op de arbeidsmarkt toont zich nergens zo hard als in de zorgsector. We kunnen alle handen, hoofden en harten gebruiken en mijn oproep is dan ook duidelijk: als je graag mensen ziet, kies dan voor de zorg. Geïntegreerde opleidingen, zoals deze bij Familiehulp waarbij de job als verzorgende of zorgkundige gecombineerd wordt met een taalopleiding, zijn dan ook van onschatbare waarde: Nederlands spreken met de mensen voor wie je zorg draagt, is immers van groot belang. Ik ben dan ook erg tevreden dat er nu zoveel cursisten bij VDAB een geïntegreerde taal- en beroepsopleiding volgen richting de zorgsector."

Johan Viaene, directeur VDAB Vlaams-Brabant: “Onze cijfers tonen duidelijk aan dat de vraag naar verzorgenden en zorgkundigen enorm groot is. Daarom voorziet VDAB in heel Vlaanderen een opleidingsaanbod, waar nodig met taalondersteuning. We schakelen daarvoor gespecialiseerde partners in, zoals Familiehulp. Daardoor kan iedereen die interesse heeft in de zorg die stap ook zetten. Voor de cursisten is de opleiding volledig gratis: VDAB betaalt de opleiding alsook de vervoersonkosten, kosten voor cursusmateriaal en indien nodig ook de kosten voor de kinderopvang."

Ann Demeulemeester stelt tot slot dat ook de zoektocht naar lesgevers voor deze opleidingen een permanente opdracht is: “Zoals de zorg voortdurend zoekt naar goede handen is ook de zoektocht naar lesgevers voor deze opleidingen een blijvend aandachtspunt. Nochtans zijn er weinig beroepen waarin je zowel rechtstreeks als onrechtstreeks zo een verschil kan maken voor anderen."