Reactie Familiehulp op open brief over arbeidsomstandigheden huishoudhulpen

Reactie Familiehulp op open brief over arbeidsomstandigheden huishoudhulpen

Familiehulp werkt met een materiaallijst

Vandaag verscheen in de pers een open brief van huisartsen, vakbonden en arbeidsgeneesheren waarin zij de zware werkomstandigheden van huishoudhulpen aanklagen. Zo vragen de auteurs dat huishoudhulpen meer kwaliteitsvolle opleidingen krijgen en in teams kunnen werken. Aan de werkgevers wordt gevraagd om een lijst met veilige huishoudproducten op te stellen.

Familiehulp erkent dat de job van huishoudhulp zware fysieke arbeid inhoudt. Wij stellen dan ook alles in het werk om - ondanks de zeer lage marges in de sector - de omkadering, opleiding en waardering van onze huishoudhulpen centraal te stellen in onze dagdagelijkse werking. Zo kunnen onze huishoudhulpen genieten van gerichte opleidingen, begeleiding door een teamcoach en werken zij in teamverband. Ook aan de veiligheid hecht Familiehulp veel belang: onze organisatie heeft een materiaallijst, die onze klanten beschikbaar moeten stellen aan onze huishoudhulpen. Deze materiaallijst bevat tevens richtlijnen rond ergonomisch werken, het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakproducten en het weren van prikkelende of schadelijke middelen.

Familiehulp kan dan ook met trots stellen dat zij de concrete voorstellen in deze open brief rond de gezondheid en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen reeds in de praktijk toepast. Dit is een bewuste keuze, die zowel onze medewerkers als onze klanten ten goede komt!

Helaas stellen wij – net als de auteurs van deze open brief – ook vast dat onze werkwijze niet de standaard vormt binnen de sector. Wij vrezen ook dat de keuzes die recent in het Vlaamse regeerakkoord zijn genomen allerminst een positieve impact zullen hebben op de huidige situatie.