Familiehulp start als eerste met vernieuwde modulaire opleiding verzorgende/zorgkundige

Familiehulp start als eerste met vernieuwde modulaire opleiding verzorgende/zorgkundige

23 cursisten zijn met de vernieuwde opleiding gestart

Familiehulp biedt als eerste thuiszorgorganisatie de vernieuwde modulaire opleiding verzorgende/zorgkundige aan. Concreet komen er twee deeltrajecten, die elk bestaan uit meerdere modules. Voor de cursisten biedt deze nieuwe formule meer voordelen: zij kunnen hun eigen leerproces in handen nemen en in de toekomst verschillende attesten behalen. In ons opleidingscentrum van Hasselt zijn 23 cursisten momenteel aan de nieuwe opleiding begonnen.

De opleiding verzorgende/zorgkundige: opstap naar een job in de zorgsector

Wie graag aan de slag wil in de residentiële zorg, de thuiszorg of de thuisverpleging heeft een attest verzorgende/zorgkundige nodig. Verschillende diensten voor gezinszorg bieden in samenwerking met VDAB deze opleiding aan.  

“De huidige opleiding bestaat uit een combinatie van theorie en stages, met bijhorende individuele begeleiding en groepsbegeleiding”, aldus Patricia Daems, stafmedewerker talent bij Familiehulp. “Je krijgt pas een attest van verzorgende als je de volledige theorie en de stages hebt gevolgd. Nadien kan je nog een module zorgkundige volgen, met een combinatie van 70 uur theorie en 50 uur stage.”

Nieuwe modulaire opleiding werkt met deeltrajecten

Deze huidige formule verdwijnt. Mede op vraag van VDAB wordt er een nieuwe modulaire opleiding verzorgende/zorgkundige uitgerold. “Deze nieuwe opleiding bevat twee deeltrajecten”, zegt Patricia Daems. “Concreet gaat het om ‘huishoudelijk/logistiek medewerker in de zorg’ en ‘verzorgende/zorgkundige’. Elk deeltraject bestaat uit verschillende modules, die op hun beurt één of meerdere lespakketten omvatten.”

Nieuwe formule biedt cursisten verschillende voordelen

De nieuwe opleiding biedt cursisten vele voordelen. “Zo kunnen we dankzij de nieuwe samenstelling van de opleiding in de toekomst na elk deeltraject een attest uitreiken”, zegt Marleen Geusens, opleidingscoördinator bij Familiehulp . “We willen uiteraard iedereen begeleiden om het attest van verzorgende/zorgkundige te halen, maar wie om verschillende redenen niet de volledige opleiding afmaakt, kan mits een bijkomende stage toch een attest behalen.”

“De nieuwe modulaire opleiding laat ons ook toe om gericht vanuit de competenties van de cursisten te werken”, aldus Marleen Geusens. “Elke cursist krijgt begeleiding op maat, waardoor ze sneller hun eigen leerproces kunnen bijsturen.  We gaan ook verschillende onderwijsvormen aanbieden, zoals werkplekleren, e-learning, stages en groepsopdrachten. Door deze mix kunnen cursisten hun kennis en vaardigheden sneller aan elkaar koppelen en integreren in de praktijk.”

Familiehulp als eerste van start met de nieuwe modulaire opleiding

Familiehulp is de eerste thuiszorgorganisatie die de nieuwe modulaire opleiding uitrolt. Zo hebben in het opleidingscentrum van Hasselt 23 cursisten voor de eerste maal de instapmodule van het deeltraject ‘huishoudelijk en logistiek medewerker in de zorg’ aangevat.

Cursist Jan is zo iemand. “Het was zowel voor de lesgevers als voor ons even wennen. De nieuwe modulaire manier van lesgeven bezorgt de lesgevers extra werk. Toch maakten zij het voor ons, mede dankzij een leuke inleefdag, snel boeiend en leerrijk. Ik kijk nu al uit naar het vervolg van de opleiding.”

“Ik voel veel waardering voor de nieuwe modulaire opleiding”, vult Marleen Geusens aan. “We werken interactief en afwisselend, en dat houdt de cursisten alert. Modulair werken heeft ook als voordeel dat een aantal vakken op korte tijd intensief aan bod komen. Cursisten kunnen zich op die manier meer focussen en hun werkdruk beter spreiden over de duur van de opleiding.”

Meer informatie over het opleidingsaanbod van Familiehulp vind je op www.familiehulp.be/opleiding.