Familiehulp en VDAB helpen mensen aan de slag als huishoudhulp

Familiehulp en VDAB helpen mensen aan de slag als huishoudhulp

Dankzij de specifieke opleiding kunnen deze huishoudhulpen snel aan de slag

Vandaag starten 8 huishoudhulpen uit Oost-Vlaanderen bij Familiehulp. Deze nieuwe collega's hebben eerst een intensieve VDAB-opleiding 'poetsen bij mensen thuis' gevolgd. Dankzij deze opleiding op maat hopen VDAB en Familiehulp om werkzoekenden efficiënt op te leiden en de vele vacatures voor huishoudhulpen sneller te kunnen invullen.

De cursus 'poetsen bij mensen thuis' werd in het najaar van 2017 door VDAB opgestart. "Het gaat om een verkort exclusief project", zegt Johan Van Hecke, projectmanager mobiele opleidingen bij VDAB. "Dankzij deze cursus stomen we werkzoekenden klaar voor een job als huishoudhulp. De deelnemers hebben vaak de juiste persoonlijkheid en motivatie, maar missen technische vaardigheden om het beroep van huishoudhulp te kunnen uitoefenen. Samen met Familiehulp hebben we de inhoud van de opleiding hierop afgesteld. En met succes, want na vier weken intense opleiding waren deze mensen klaar om aan de slag te gaan."

Focus op technische vaardigheden

"De cursus bevat verschillende poetstechnieken", pikt VDAB-instructeur Ingrid Matthijs in. "De kandidaten leren heel wat bij over het materiaal en de producten die ze tijdens het poetsen moeten gebruiken. We schenken extra aandacht aan het onderhoud van verschillende leefruimten in een huis. Maar ook het lappen van ramen, strijken, ergonomie, werkorganisatie, veiligheid en hygiëne maken deel uit van het lessenpakket."

Nog altijd veel jobs in de schoonmaaksector

Voor Familiehulp kent de samenwerking met VDAB meerdere voordelen. "Niet alleen leren onze nieuwe medewerkers op voorhand de nodige poetstechnieken aan", zegt Ingrid Van Boxstael, partner medewerkersbeleid bij Familiehulp. "Bovendien biedt dit ons opnieuw perspectief om de vele vacatures voor huishoudhulpen sneller te kunnen invullen. Iets wat vandaag allerminst evident is, want de zoektocht naar geschikte mensen verloopt moeizaam. We zijn bovendien niet de enige gegadigden op de markt. Zo ontving VDAB alleen in Oost-Vlaanderen al 6.000 vacatures voor de schoonmaaksector. Door de handen in elkaar te slaan, hopen we werkzoekenden sneller te overtuigen en hen efficiënt op te leiden als huishoudhulp."