Familiehulp bouwt mee aan Dementievriendelijk Gent

Familiehulp bouwt mee aan Dementievriendelijk Gent

Tovertafel Familiehulp dementie

 

OCMW Gent engageert zich om samen met verschillende partners een Dementievriendelijk Gent te realiseren. Uiteraard trekt Familiehulp mee aan de kar.

We zetten samen stevig in op de sensibilisering en mobilisatie van de stad en haar inwoners. Mensen met dementie en hun mantelzorgers zijn immers volwaardige deelnemers aan onze samenleving. Daarnaast maken de Gentse zorgactoren ook werk van een aangepast zorgcontinuüm doorheen het dementieproces van mensen. Zij moeten op elk moment de meest gepaste zorg kunnen krijgen. Familiehulp is bijzonder tevreden met deze engagementsverklaring. Als thuiszorgorganisatie spelen wij een belangrijke rol in de realisatie ervan. Veel mensen met dementie blijven immers (graag) thuis in hun vertrouwde omgeving wonen.

Familiehulp heeft al jaren een referentiewerking dementie. Verzorgenden en huishoudhulpen verdiepen daarbij hun expertise over omgaan met dementie. Ze nemen een signaalfunctie op en ondersteunen collega’s die in moeilijke cliëntsituaties werken. Ook in onze kleinschalige dagverzorgingshuizen (NOAH) kunnen mensen met dementie terecht. We doen er activiteiten op maat en zetten er onder meer de Tovertafel in,  een interactieve lichtanimatie die reageert op bewegingen van de hand en de armen. Mensen met dementie worden op die manier geprikkeld om te bewegen.

In het kader van Dementievriendelijk Gent ontvangen al onze basiswerkers in de regio Gent de folder ‘Herken jij de signalen van dementie?’. Daarin worden 10 signalen toegelicht waaraan je de eerste stadia van dementie kan herkennen. Hoe sneller je de diagnose van dementie kan stellen, hoe sneller je aangepaste zorg kan voorzien.