Familiehulp bepleit ommezwaai in de zorg op ICIC

Familiehulp bepleit ommezwaai in de zorg op ICIC

Familiehulp pleit voor andere aanpak binnen de zorg

Deze week vond in Antwerpen de 23e editie van de Internationale Conferentie voor Geïntegreerde Zorg (ICIC) plaats. Zorgorganisaties, overheden en andere belangrijke spelers uit de zorg- en welzijnssector bogen er zich over de toekomst van de geïntegreerde zorg. Familiehulp pleitte er in de persoon van regiodirecteur Bart Tirez voor andere recepten om de uitdagingen binnen de zorgsector aan te gaan.

Die uitdagingen zijn namelijk niet min: het garanderen van kwalitatieve en toegankelijke zorg (in het bijzonder voor de meest kwetsbaren), de toename van complexere zorgvragen, meer nood aan flexibiliteit (avond- en nachtzorg, 24/7-beschikbaarheid, …). 

“We zien bij talrijke zorgactoren steeds dezelfde antwoorden op deze uitdagingen opduiken”, aldus regiodirecteur Bart Tirez in zijn toespraak voor het ICIC. “Met name meer specialisatie, versnippering, het knippen van taken en het creëren van nieuwe functieprofielen. Als Familiehulp zeggen we: dat werkt niet meer! We hebben andere recepten nodig.”

“Bij Familiehulp kozen we reeds in 2015 voor de principes van innovatieve arbeidsorganisatie. Dat heeft van ons een meer wendbare en klantgerichtere organisatie gemaakt. Wij zijn ervan overtuigd dat we met onze aanpak ook in de toekomst de zorg en ondersteuning kunnen garanderen die mensen van ons verlangen.”

Familiehulp lanceerde eind november 2022 het boek ‘Goed werken in de zorg’, waarin het haar traject rond innovatieve arbeidsorganisatie in detail neerschreef. “Sindsdien worden we steeds vaker aangesproken of geconsulteerd door andere zorgorganisaties”, vertelt Bart Tirez. “We vertellen hen dan dat het antwoord volgens ons ligt in het uitspelen van de kwaliteiten en interesses van je medewerkers, het begeleiden van zorgteams naar zelforganisatie en het afbreken van hiërarchische tussenschotten.”

“Daar hangt uiteraard een cultuurverandering mee samen”, bevestigt Bart Tirez. “Het is de evolutie van een hiërarchische naar een horizontale organisatie, waarbij elke medewerker een stukje leiderschap en verantwoordelijkheid opneemt. Dat is dus een heel andere keuze dan de traditionele recepten van specialisatie en versnippering die ik eerder beschreef. Als Familiehulp passen we daarvoor, omdat we er simpelweg niet meer in geloven.”