Expertisecentrum Volle Maan lanceert cultuursensitieve zwangerschapskoffer

Expertisecentrum Volle Maan lanceert cultuursensitieve zwangerschapskoffer

De cultuursensitieve zwangerschapskoffer

Het expertisecentrum kraamzorg Volle Maan heeft een cultuursensitieve zwangerschapskoffer uitgebracht. “Met deze tool willen we kwetsbare groepen op een laagdrempelige manier informeren over het bestaande zorgaanbod voor zwangere vrouwen.”

“Nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kwetsbare vrouwen een verhoogd risico lopen op perinatale sterfte”, zegt Hanan Ben Abdeslam van ECK Volle Maan. “Zij hebben dus een grotere kans om hun foetus of pasgeboren kind te verliezen. Vooral het ontbreken van een goede pre- en postnatale zorg – onder andere door taalbarrières, onwetendheid of beperkte gezondheidsgeletterdheid – leiden vaker tot ongunstige zwangerschapsuitkomsten en gezondheidsrisico’s. Vooral vrouwen met een migratie-achtergrond lopen een hoger risico om met deze problemen geconfronteerd te worden.”

Het Expertisecentrum Kraamzorg (ECK) Volle Maan lanceert daarom de cultuursensitieve zwangerschapskoffer. “Met deze tool willen we kwetsbare groepen op een laagdrempelige manier informeren over het bestaande zorgaanbod voor zwangere vrouwen”, aldus Hanan Ben Abdeslam. “Zo bevat de koffer zeer veel illustraties en tastbare materialen die taalbarrières en laaggeletterdheid overbruggen. Naast de fysieke gezondheid ligt de focus ook het mentale welbevinden en de persoonlijke beleving. Professionals kunnen de koffer gebruiken om prenatale groepssessies vorm te geven en informatie rond zwangerschap op een begrijpbare manier te delen.”

Meer informatie

Het Expertisecentrum Kraamzorg (ECK) Volle Maan is één van de Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg. Vanuit haar expertise informeert en adviseert Volle maan gezinnen en professionelen over zwangerschap, bevalling en kraamperiode in Brussel. Voor meer informatie over de cultuursensitieve zwangerschapskoffer kan je terecht op info@expertisecentrum-vollemaan.be.