Collega Veerle getuigt: “Momenteel meer psycholoog dan huishoudhulp”

Collega Veerle getuigt: “Momenteel meer psycholoog dan huishoudhulp”

Huishoudhulp Veerle Notebaert van Familiehulp

“Ik ben de voorbij weken meer met mijn klanten bezig geweest dan met poetsen. Ik voel me bij momenten meer psycholoog dan huishoudhulp (lacht). Vooral mijn 90-jarige klanten snapten niet goed wat er aan de hand was en waarom de noodzakelijke maatregelen werden ingevoerd. ‘Ik heb de oorlog nog meegemaakt, ik zal dit ook wel overleven’, hoorde ik dan. Pas na mijn uitleg veranderde hun mening en kregen ze meer begrip voor de situatie.”

“Moest ik die eerste dagen van de coronacrisis vooral sensibiliseren en informeren, dan bied ik de laatste dagen troost. Want de eenzaamheid begint te wegen en er is veel verdriet. Mijn oudere klanten zien al weken hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen niet meer. Zeker met Pasen voor de deur hakt dat er bij sommigen diep in. Of er is die dame die vorige week haar 90e verjaardag alleen moest vieren, terwijl iemand anders net overgrootmoeder was geworden en haar achterkleinkind voorlopig niet kan zien. Er zijn dus al veel tranen gevloeid deze week. Ik voel mij dan zo machteloos, al probeer ik uiteraard te troosten en te luisteren. Soms gebruik ik ook een kwinkslag om de sfeer te breken. Dat lukt gelukkig ook.”

“Het verdriet van mijn klanten weegt mentaal op mij, dat kan ik niet ontkennen. Gelukkig krijg ik veel steun van mijn zorgpartner. Ik wil haar, de andere zorgpartners en onze regiodirecteur Caroline Deprez expliciet bedanken voor hun inzet, bijvoorbeeld bij het verdelen van de mondmaskers en de handgel. Mijn oprechte dank ook aan de vele vrijwilligers en ondernemingen die ons dit bezorgd hebben. Zij maken ons werk alvast een stuk veiliger en aangenamer. Het doet me ook plezier dat de pers de laatste dagen ook meer aandacht krijgt voor de thuiszorg. Want we werden precies volledig over het hoofd gezien. Of het er iets mee te maken heeft, weet ik niet, maar ik heb vorige week een uitgebreide mail naar de VRT gestuurd: daarin heb ik gevraagd om ook de vele inspanningen en het mooie werk van de thuiszorg te belichten.”